Stoomgemaal Halfweg komend weekend weer ‘onder stoom’ en open voor publiek

Foto: Wim Meijer Fotografie

Stoomgemaal Halfweg, het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld, is komend weekend voor het eerst dit jaar voor publiek geopend. Het zal op zaterdag 3 en zondag 4 juli van 11.30 tot 16.30 uur onder stoom draaien. Vanwege de coronaregels kon dat niet eerder.

Elk eerste weekend van de maand open
Ook de maanden daarna, tot en met november, zal het gemaal elk eerste weekend open zijn en onder stoom draaien.

Voorzitter Paul te Beest van de Stichting Vrienden Stoomgemaal Halfweg is blij dat het gemaal weer open gaat: ”Vorig jaar konden we vanwege corona maar twee weekenden open zijn. En dit jaar zijn de geplande stoomdagen in april, mei en juni ook niet doorgegaan. Wij willen ons publiek graag weer een ‘stoom experience’ bieden; de unieke sfeer van een stoomgemaal dat precies zo werkt als vroeger, met kolenvuur, stoom, de geur van smeerolie, een stampende stoommachine en bruisend water dat door zes enorme schepraderen wordt verplaatst.”

Bezoekers komen in het stoomgemaal aan de weet, hoe het waterbeheer van weleer zich afspeelde, welke belangrijke rol het stoomgemaal Halfweg in de waterhuishouding van het waterschap Rijnland had en hoe nauw het daarmee verbonden was met de geschiedenis van de Haarlemmermeer.

Kinderen worden daarbij niet vergeten. Er zijn modelstoommachines, de smid die gloedvol kan vertellen over vuur en ijzer én vrijwilligers die alles over stoom, de techniek en de historie van het stoomgemaal weten en die graag uitleg geven en vragen beantwoorden.

Audiotour beschikbaar
Omdat fysieke rondleidingen in verband met de coronabeperkingen niet toegestaan waren, is een audiotour ontwikkeld. Deze is op een smartphone te lezen, maar kan ook beluisterd worden. De audiotour is gratis te downloaden via een QR-code in het gemaal of via de website. Bezoekers dienen wel hun eigen koptelefoon (oortjes) mee te nemen. Voor wie geen smartphone heeft, is er een papieren versie beschikbaar.

De toegangsprijzen bedragen voor volwassenen € 8 en voor kinderen (7 t/m 17 jaar) € 4.

RIVM-regels
Stoomgemaal Halfweg houdt zich aan de geldende RIVM-regels. Als het te druk is, kan het zijn dat u even moet wachten om naar binnen te gaan of in het gemaal verder te lopen. Voor meer informatie: www.stoomgemaalhalfweg.nl.

Cookieinstellingen