Afstand houden geen probleem in stemstraat Vijfhuizen

Foto: Wim Meijer Fotografie

Eerst deed ’t dienst als teststraat en nu is Expo Vijfhuizen volledig coronaproof ingericht als stemstraat voor vooral de kwetsbare personen in onze samenleving, om ook die mogelijkheid te bieden om op een veilige manier gebruik te maken van hun stemrecht. Op de eerste dag van de verkiezingen bleken dat er echter nog niet zoveel. Slechts 120 personen brachten maandag hun stem uit… maar die hadden wel lekker de ruimte!

Dat deze verkiezingen alles anders gaat dan anders hoeft niet meer te worden uitgelegd. Afstand houden, mondkapjes op en handen ontsmetten zijn vaste regels in de stembureaus. Daarnaast kunnen ouderen (vanaf 70 jaar) per brief stemmen, en zijn een aantal stembussen al sinds gisteren open om daarmee de toestroom van stemmers zoveel mogelijk te spreiden. Daarbij wel het verzoek dat alleen de kwetsbare groepen gebruik maken van die mogelijkheid.

Nog een lege stemstraat op de vroege morgen van de 2e dag waarop gestemd kan worden door ouderen en kwetsbare groepen

In de Haarlemmermeer gaat men zelf nog iets verder dan de mogelijkheid van 3 dagen stemmen. In Vijfhuizen is de Expo omgebouwd tot stemstraat. Net als bij de McDrive hoef je dus niet je auto uit te komen. Binnenrijden, stempas inleveren en rijbewijs of paspoort tonen, vervolgens het stembiljet en het rode potlood aanpakken, vakje aankruisen, biljet in de stembus en wegrijden maar.

Binnenrijden, stempas inleveren en rijbewijs of paspoort tonen, vervolgens het stembiljet en het rode potlood aanpakken, vakje aankruisen, biljet in de stembus en wegrijden maar.

Toegegeven: het lijkt toch net iets eenvoudiger dan de praktijk. En dat heeft alles te maken met het stembiljet dat ongeveer de maat heeft van tafellaken. Niet vreemd, want maar liefst 37 partijen staan op het formulier vermeld. Wil je het stembiljet uitvouwen kom je in een gemiddelde middenklasser al gauw in de problemen. Ach ja, zo heeft ieder voordeel z’n nadeel.

Gisterochtend was het burgemeester Marianne Schuurmans die als eerste gebruik maakte van de stemstraat. Een voorbeeld dat tot vanmorgen nog door weinig Haarlemmermeerders was opgevolgd. Slechts 120 stemmen werden uitgebracht.

De verwachting is echter dat het aantal mobiele stemmers vandaag (dinsdag) al flink zal toenemen en dat morgen, op de officiële Verkiezingsdag, de stemstraat z’n drukste dag zal beleven. De stemstraat in Vijfhuizen is alle drie de dagen open van 7.30 uur tot 21.00 uur.

Meer weten over de verkiezingen en met name alle locaties waar binnen de Haarlemmermeer kan worden gestemd? Klik dan HIER.

Cookieinstellingen