Wortel en stok: Tegelbelasting?

Foto: Franke vd Laan, aangeleverd

Blog Stichting MEERGroen: We deden weer veel deze week; maaien, oogsten en organiseren. Zo maken we er elke week een feestje van! En we reflecteren op de samenleving in ecologisch perspectief.

De MEERGroen werkweek

Nadat Landschap Noord-Holland (LNH), met groot materieel de ruim 20 ha bloemenweides hebben gemaaid en gehooid, konden we een begin maken met het met de hand namaaien van hellingen, schuine hoekjes en boomspiegels. Dit betekende bijna 3 dagen lang met een bosmaaier zwaaien: sportschool MEERGroen leverde weer genoeg beweging op! Na het hooien wordt een deel van de bloemenweides gefreesd waardoor de meesten op eigen zaad weer in bloei komen.

Dit is ook de tijd dat we weer uitkijken naar het uitbreiden van ons areaal. Bij de freesoperaties mogen we er dit jaar 3 nieuwe stukken bijnemen. Daarvoor hebben we zelf 30 kilo zaad verzameld en voor €1.600 10 kilo zaad bijgekocht. Het verzamelen en schonen van dat zelf gewonnen zaad is een klus die we mooi tussen alle andere werkzaamheden door doen.  Het oogsten van groente en fruit gaat ook nog volop door, dit levert elke dag een aanhanger met volle kratten op. Vaste prik van juli t/m oktober!

Meerbomen.nu festival

Al weken werken we samen met Urgenda en Caring Farmers toe naar het meerbomen.nu festival, waar 400mensen bij elkaar komen die mee willen helpen met organiseren om vanaf half november de 1,5 miljoen bestelde boompjes te verzamelen in heel het land.  Vanaf half november gaan we met deze groep de handen uit de mouwen steken. (Aanmelden, data en informatie, zie: www.meerbomen.nu)

Verticale natuurtuin

We zijn ook gestart met het uitbreiden van onze verticale tuin op Park 2020. De verticale natuurtuin bestaat uit een helling met kalkrijke, voedselarme grond die met dakpannen en natuursteen in terrassen verdeeld is. Zo’n ingezaaide helling die ingeplant met droogte minnende soorten is jaarrond mooi. De huidige natuurtuin heeft nu een jaar gebloeid en is 4 x 15 m groot. Met een nieuwe donatie van dakpannen en natuurstenen kunnen we er weer 10 meter aan vastmaken.

Heel veel tuinen ( 60-70%!) zijn voor 99,99% betegeld. Dat geeft wateroverlast, hittestress en het leidt tot teruggang in biodiversiteit. Dit heeft tot gevolg  dat egels, vlinders en vogels geen schuilplaatsen en voedsel meer kunnen vinden. Het tegen een zonne- of schaduwwand schuin opstapelen van die stenen en het daartussen aanbrengen van bijvoorbeeld vetplanten of varens is een mooie manier om die problemen te reduceren.  We voorkomen daarmee ook dat deze stenen naar de milieustraat gebracht worden. Daar gaat al veel te veel heen.

We gebruiken deze helling om mensen te stimuleren hun tuin natuurvriendelijker in te richten, door te vertellen hoe je dit kan doen en te laten zien hoe mooi het eruit kan zien. Door verticaal te gaan geef je ruimte aan de natuur en hou je ook ruimte voor jezelf, een win-win!

Wortel en Stok: Tegelbelasting?

Passanten lopen helaas vaak langs de verticale tuin en onze andere projecten zonder de relatie te doorzien tussen het ’stedelijk netheids’ ideaal en het uitroeien van de biodiversiteit en de klimaatproblemen.

Daarom filosoferen we regelmatig over de vraag of er geen  aanvullende manier kan zijn om mensen te attenderen op het feit dat de keuze voor het  individuele gemak van een betegelde tuin een aantal gigantische maatschappelijke problemen heeft opgeleverd. Bijna niemand realiseert zich de eigen verantwoordelijkheid daarbij. De overheid zou  voor het oplossen van dit soort problemen de voorwaarden kunnen scheppen. Op dit moment hebben we echter een overheid die vooral bezig is met het economisch model: meer huizen, meer  auto’s, meer wegen, etc….. maar  niet met MEER Groen. Wat we nodig hebben is een overheid die de koe bij de horens durft te vatten.

Ons voorstel in dit verband zou zijn: 20% tegels in de tuin is gratis, 30% kost € 5 per m2 en bij 100 % betegelde tuinen mag er € 100 of 300 per m2 afgetikt worden. Alleen al het aangaan van de discussie dat betegelde tuinen grote maatschappelijke problemen opleveren en dat de trend omgebogen moet worden is, is al genoeg om een grote groep mensen te laten realiseren welke kant het op moet en vooral! wat je daar zelf aan kunt doen.

Het voordeel van een natuurvriendelijke tuin is dat het juist niet te netjes mag zijn, scheelt toch weer aan onderhoud. We leggen graag uit wat je kan doen en laten voor een fijne tuin; zowel voor de beestjes als voor jezelf.

Graag krijgen we reacties op onze wekelijkse blogs op zaterdag via [email protected]

Franke van der Laan

Stichting MEERGroen

Meerbomen.nu

Cookieinstellingen