Nieuwe computerregeling voor gezinnen met laag inkomen

Foto: Pixabay

Vanaf 1 juli gaat de nieuwe computerregeling van de gemeente Haarlemmermeer in. Ouders met een laag inkomen kunnen van de gemeente een computer of laptop aanvragen voor hun kind.

De regeling is geldig voor kinderen in het basis- en voortgezet onderwijs. Om in aanmerking te komen voor deze regeling moet de leeftijd van het kind tussen 8 en 17 jaar liggen.

Allemaal dezelfde kansen

Het onderwijs is in de laatste jaren steeds meer digitaal geworden. Er wordt daarom steeds meer verwacht dat leerlingen over een eigen laptop of computer beschikken. De computerregeling is heel belangrijk voor kinderen waarvan de ouders het niet kunnen betalen. Kinderen moeten allemaal dezelfde kansen krijgen om volledig tot ontplooiing te kunnen komen.

Nieuwe regeling

De computerregeling bestond in Haarlemmermeer al langer. Maar wordt nu vervangen door een nieuwe regeling. Onder de bestaande regeling werd door de gemeente een geldbedrag verstrekt waarmee ouders zelf een computer of laptop konden kopen voor hun kind. Onder de nieuwe regeling wordt geen geld meer verstrekt maar kunnen de ouders een laptop of Chromebook in natura aanvragen. Het product wat ze krijgen is speciaal is toegespitst op de doelgroep en voldoet aan de kwaliteitseisen.

Voor wie?

De regeling is geldig voor kinderen tussen de 8 en 17 jaar in het basis- en voortgezet onderwijs. Ouders met een inkomen tot 120% van het wettelijk minimumloon kunnen een aanvraag doen. De regeling maakt onderdeel uit van het kindpakket en kan worden aangevraagd via de gemeente: https://www.socialekaarthaarlemmermeer.nl/computerregeling

Het kan zijn dat het inkomen van sommige ouders net hoger is dan de geldende grens van 120% van het wettelijk minimumloon. Voor hen wil de gemeente kijken of er op basis van maatwerk een uitzondering kan worden gemaakt.

Externe partij

Voor het aanleveren van de laptops en Chromebooks gaat de gemeente in zee met The Rent Company. Dit bedrijf is in 2004 opgezet met de missie om digitaal onderwijs toegankelijk te maken voor iedere leerling.

Wethouder Johan Rip (Werk & Inkomen): “Het wordt steeds belangijker om als leerling over je eigen laptop te beschikken. Dit is alleen maar versterkt toen scholen tijdens de coronacrisis gedwongen overgingen op onlineonderwijs. Daarom vinden we het als gemeente ontzettend belangrijk dat alle kinderen over een laptop beschikken en zo dezelfde kansen krijgen.”

Cookieinstellingen