Boomzaagkunstenaar na Hoofddorp aan de slag in Rijsenhout en Nieuw-Vennep

Foto: Wim Meijer Fotografie

Binnenkort begint boomzaagkunstenaar Albert Broekman aan de Hoogvlietkade in Rijsenhout aan het bewerken van een boomstam die hij met de motorkettingzaag zal omvormen tot een arend. En daar zal het niet bij blijven, want ook in Nieuw-Vennep gaat hij aan de slag met een bos bloemen uit hout.

(foto’s: Wim Meijer Fotografie)

Het is niet voor de eerste keer dat boomzaakkunstenaar Albert Broekman zijn kunsten vertoont in de Haarlemmermeer. Eerder deed hij dat al in Hoofddorp waar hij op de kop van de Geniedijk, ter hoogte van de Kruisweg/Paxlaan, een molen en een ijsvogel uit boomstammen zaagde.

Wanneer Albert in Rijsenhout zijn kettingzaag laat brullen als teken van start van zijn kunstzinnige werkzaamheden is nog niet helemaal duidelijk. Wel is de boomstam al ingegraven. Eenmaal gestart verwacht de kunstenaar ongeveer twee dagen nodig te hebben, om vervolgens zijn volgende klus in Nieuw-Vennep te starten, waarvoor hij eveneens twee dagen uittrekt.

In ieder geval zal hij niet overhaasten, want veiligheid staat bovenaan. Albert weet inmiddels uit de praktijk dat het werken met de kettingzaag niet helemaal risicoloos is. Dat bleek enkele weken geleden had hij te maken met een haperende kettingrem wat hem een geschampte vingertop en een vingertop“met een aardige hap eruit” opleverde. Gevolg: hechtingen en hand in verband en even een paar weken werkzaamheden opschorten.  En dat was niet de eerste keer dat hij gewond raakte. Al eens eerder raakte hij geblesseerd aan zijn been.

“Het blijft een link ding, zo’n kettingzaag. Eén moment van onoplettendheid kan verkeerd aflopen. Ik ben zelf altijd geconcentreerd bezig en me van alle gevaren bewust. Maar ook bij mij gaat er dus welk eens iets mis. Als ik dan wel eens iemand met zo’n brullende zaag bezig zie, in zijn tuin, een beetje nonchalant, gewoon met een spijkerbroek aan, geen veiligheidskleding, voortdurend afgeleid, dan heb ik daar zo mijn gedachten bij.”Rolsteiger op, rolsteiger af
Wat bij de kunstwerken in Hoofddorp lastig was en wat nu ook weer speelt in Rijsenhout en Nieuw-Vennep, is dat hij op een paar meter hoogte moet werken. Dat is om de boomsculpturen geen gemakkelijke prooi voor vandalen te laten zijn. Het betekent voor Albert dat hij dus telkens rolsteiger op, rolsteiger af moet.

Veel bekijks
Zijn werkzaamheden trekken altijd bekijks. “Het komt voor dat ik honderd man onder de steiger heb staan. Soms zelfs duizend. Dat kan dan weer tot verkeeropstoppingen leiden. Daar moet dus van tevoren naar worden gekeken. Want als ik eenmaal aan het zagen ben, laat ik me nergens door afleiden. Mij maakt het niet uit of er veel of weinig mensen komen kijken. Ik heb geen interactie met ze. Het geluid van de motorkettingzaag overstemt alles. Het zou ook niet goed zijn. Concentratie is een vereiste. Voor het resultaat en de veiligheid.”

Prijzen
Van boomzaagkunstenaars als Albert Broekman zijn er niet veel. Hooguit enkele tientallen, denkt hij. “De meesten kennen elkaar door en door. Het is meer zo dat we elkaar helpen dan elkaar beconcurreren. We hebben samenkomsten en wedstrijden. In 2020 niet. Vanwege corona. Die wedstrijden gaan om hoe mooi de houtsculpturen zijn maar ook om de snelheid: speedcarven. Het sociale aspect is het belangrijkste maar winnen is ook best leuk.” Albert Broekman heeft al enkele prijzen in de wacht gesleept.

Cookieinstellingen