Nieuwe woonwijk aan de ringdijk bij Cruquius

Eerste schetsverkenning Bennebroekerdijk.
Eerste schetsverkenning Bennebroekerdijk.
Foto: Mulleners en Mulleners

De bedrijfspanden langs de Bennebroekerdijk in Cruquius maken over een paar jaar waarschijnlijk plaats voor een paar honderd woningen. Arjo den Breejen, Linda de Groot (Polderstaete), SBB (Smit’s Bouwbedrijf) en de gemeente Haarlemmermeer hebben daarover donderdag 8 april een intentieovereenkomst gesloten. Wethouder Jurgen Nobel tekende namens de gemeente.

Met deze overeenkomst spreken de partijen af om te onderzoeken of woningbouw op deze plek haalbaar is. Arjo den Breejen, algemeen directeur van den Breejen Cruquius: “We denken dat Cruquius hier mooier en beter van wordt. Want in het dorp is veel behoefte aan meer woningen en als de bedrijven verdwijnen, is er veel minder zwaar verkeer op de dijk.”

Paar honderd woningen
Architectenbureau Mulleners + Mulleners werken nu aan een stedenbouwkundig plan op hoofdlijnen. Het gebied is ongeveer tien hectare groot. Hier kunnen een paar honderd woningen komen, zowel eengezinswoningen als appartementen. De gemeente heeft vooraf een aantal eisen: de woningen moeten passen bij het dorpse karakter van Cruquius en moeten goed bereikbaar zijn. Ook zijn er eisen voor de voorzieningen, zorg in de wijk, winkels en duurzaamheid.

Post van Krayenhoff
De nieuwe ontwikkeling wordt een onderdeel van het dorp en passen op deze plek en bij de geschiedenis van de plek. Om die reden is de naam van het project, ‘Post van Krayenhoff’, goed gekozen. Dat verwijst naar de Oude Stelling van Amsterdam, ook wel de Posten van Krayenhoff genoemd. Generaal Krayenhoff maakte in 1805 een plan om Amsterdam rondom te verdedigen met een waterlinie. Die is later vervangen door de Stelling van Amsterdam dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat die nog steeds dwars door Haarlemmermeer loopt.

Bouwen
Wethouder Jurgen Nobel is blij met deze ontwikkeling: “Met deze handtekening ligt het initiatief voor het uitwerken van de plannen bij Den Breejen, Polderstaete en SBB, ook voor het betrekken van de bewoners daarbij. Ik ben ervan overtuigd dat deze nieuwe ontwikkeling langs de Ringvaart een stuk kwaliteit toevoegt waar Cruquius en Zwaanshoek trots op zullen zijn.”

Onderzoek
Er is nu een jaar de tijd voor het onderzoek naar de haalbaarheid en het stedenbouwkundig plan. De mening van bewoners en ondernemers in Cruquius en Zwaanshoek zijn daarbij belangrijk.

Cookieinstellingen