Dag van het Kind in Stoomgemaal Halfweg

Foto: Aangeleverd

HALFWEG – Stoomgemaal Halfweg staat zaterdag 4 juni helemaal in het teken van kinderen. In het oudste en grootste nog werkende schepradstoomgemaal ter wereld worden op deze Dag van het Kind allerlei activiteiten aangeboden voor kinderen van 3-10 jaar en van 10-14 jaar, waaraan zowel buiten als binnen kan worden deelgenomen.

Buiten, op het grasveld tussen het ketelhuis en het machinehuis, komt een tent te staan, waarin onder begeleiding van vrijwilligers van het stoomgemaal allerlei spellen en spelletjes kunnen worden gedaan, kan worden getekend en gekleurd en waar het door een van de vrijwilligers geschreven verhaal “Help, de kolen zijn gestolen” wordt voorgelezen.

Binnen zijn er fotobingo’s voor zowel de jongste als de wat oudere groep. Aan de hand van foto’s moeten de kinderen daarbij bepaalde onderwerpen of onderdelen in het gemaal zien te vinden, met een lekkernij als beloning.

De wat oudere kinderen kunnen spelen met mini-stoommodellen. Ze kunnen ook een stoomdiploma behalen door te helpen met kolen scheppen in de ketel, het smeren van de stoommachine en het maken van een spijker bij de smid. Tenslotte worden er ook op kinderen afgestemde rondleidingen gegeven.

De Dag van het Kind begin om 11.30 en eindigt om 16.30 uur. Om 12 uur wordt de stoommachine gestart. De entree bedraagt voor volwassenen (de kinderen moeten worden begeleid door een ouder) € 8,– en voor kinderen (vanaf 7 jaar) € 4,–. Stoomgemaal Halfweg is ook de dag erna, op zondag 5 juni, open voor publiek.

Combiticket
Met een combiticket korting kun je het hele weekend van 4 en 5 juni met korting zowel het Cruquius Museum als Stoomgemaal Halfweg bezoeken.

In het Cruquius Museum staat de strijd tegen het water centraal en het verhaal over de droogmaking van het Haarlemmermeer met behulp van 19e-eeuwse stoomtechnieken.

In Stoomgemaal Halfweg kun je de sfeer beleven van een stoomgemaal dat nog precies zo werkt als vroeger: met stokers die kolen op het vuur scheppen, hete stoom, de geur van smeerolie, een stampende stoommachine en bruisend water dat wordt voortgestuwd door zes enorme schepraderen.

Het combiticket is te bestellen op www.haarlemmermeermuseum.nl en bij de kassa van het Cruquius Museum. Het kost € 15,00 voor volwassenen en voor kinderen € 7,50 (5 t/m 12 jaar) of € 8,50 (13 t/m 17 jaar). Voor meer informatie: www.stoomgemaalhalfweg.nl

Cookieinstellingen