Feestelijke onthulling naambord Dr. J.P. Heijebrug

Het naambordje onthuld
Het naambordje onthuld
Foto: Jur Engelschor

ABBENES – De Heijedag, die jaarlijks door de dorpsraad van Abbenes wordt georganiseerd, stond dit jaar in het teken van de onthulling van het naambord van de Dr. J.P. Heijebrug. Op een zonovergoten brug onthulde de achter-achterkleinzoon van Dr. J.P. Heije samen met wethouder Marja Ruigrok, het naambord.

Geef de brug een naam
Eind 2019 werd aan inwoners van Haarlemmermeer gevraagd om naamvoorstellen in te dienen voor bruggen over de Hoofdvaart. Het ging om twee bruggen in Abbenes, drie bruggen in Nieuw-Vennep en één brug in Lijnden. In totaal werden er voor het project “Geef de brug een naam” 123 suggesties ingediend. Drie inwoners stelden voor om de brug die aansluit op de Dr. Heijelaan in Abbenes de Dr. J.P. Heijebrug te noemen. De straatnamencommissie van de gemeente heeft het college van B&W geadviseerd om dat voorstel over te nemen.

Officieel
Een interessant feit is dat de brug volgens de dorpsraad al sinds jaar en dag een naam heeft, namelijk de Dr. J.P. Heijebrug. Maar die naam was nooit formeel vastgelegd. Met de officiële onthulling van het naambord door wethouder Marja Ruigrok en de achter-achterkleinzoon van Dr J.P. Heije is de naam van de brug nu officieel.

Arts en dichtkunstenaar
Abbenes heeft veel te danken aan Jan Pieter Heije (1809-1876). De arts kwam daar terecht via zijn schoonvader, dominee Jan Jacob van Voorst, die grond kocht in het zuiden van de net drooggevallen Haarlemmermeerpolder. Heije beheerde daar de boerderijen van zijn schoonvader. Abbenes kreeg mede dankzij hem een school en een kerk. Ook liet Heije huizen bouwen voor de arbeiders en richtte hij een fonds op waarvan jaarlijks, op zijn geboortedag, alle schoolkinderen een krentenbol en chocolade moesten krijgen. Naast arts was Heije een verdienstelijk dichter. Niet alleen schreef hij ’De Zilvervloot’ maar zijn ’Zie de maan schijnt door de bomen’ wordt nog ieder jaar tijdens Sinterklaas door het hele land gezongen.

Onthulling
Na de onthulling liep het gezelschap door naar het graf van Heije aan de Heijelaan. Daar stonden schoolkinderen klaar om een aantal liedjes te zingen en narcissen op het graf te leggen. Bij het weggaan kregen alle kinderen volgens de jaarlijkse dorpstraditie chocolademelk en een krentenbol. Ook reikte wethouder Ruigrok aan alle kinderen een pen met de opdruk Dr. J.P. Heije, Abbenes uit.

Wethouder Marja Ruigrok (cultuur): “Jan Pieter Heije was een bijzonder mens die enorm veel heeft betekent voor Abbenes. Ik ben blij dat we de brug vandaag officieel van zijn naam hebben kunnen voorzien. Daardoor wordt iedereen die de brug oversteekt herinnerd aan zijn bijzondere bijdragen voor het dorp.”

Cookieinstellingen