112

Raadslid Forza eist actie tegen schapenleed Geniedijk Haarlemmermeer

Foto: Charles Duijff

Hoofddorp – De gemeente Haarlemmermeer heeft aangekondigd om het team handhaving strenger te laten controleren op het welzijn van de aanwezige dieren op de Geniedijk in Haarlemmermeer. Voornamelijk de schapen zullen beter in de gaten worden gehouden.

Dit gebeurt nadat Forza! raadslid Jordy Schaap afgelopen week bij het college in een reeks van schriftelijke vragen actie eiste tegen het leed dat de schapen ondervinden.

Raadslid Schaap van Forza! kaartte bij het college van B&W aan dat er diverse meldingen van dierenmishandeling van de loslopende schapen op de geniedijk werden gemeld. Diverse buurtbewoners hebben meerdere malen waargenomen dat gefrustreerde weggebruikers de dieren aan de kant schoppen of agressief tegen ze tekeer gaan. Ook zijn jongeren gesignaleerd die de dieren stelselmatig pesten en mishandelen. De pachter en veehouder van de dieren liet vorige maand in een interview met NH nieuws al weten dat hij zegt geschrokken te zijn van het horen van de incidenten, maar er ook al niet meer van op keek. Volgens de pachter is onbegrip voor de loslopende dieren onder de weggebruikers van de Geniedijk de schuldige.

Jordy Schaap stelde daarom vragen of het college hiervan op de hoogte was en stelde als eis dat dit zo snel mogelijk opgelost diende te worden. Volgens hem is elke vorm van dierenmishandeling volledig onacceptabel. Het college antwoorde ook geschrokken te zijn van de berichten. Wethouder Sidali liet weten dat het team handhaving de Geniedijk voortaan meeneemt in hun surveillance en daarbij extra waakzaam zullen zijn op het welzijn van de dieren en op ongewenst gedrag van bezoekers. Daarbij letten de handhavers ook op gedrag dat onbedoeld gevaar kan opleveren voor de schapen, zoals het niet onder volledige controle houden van honden of gevaarlijk rijgedrag.

Cookieinstellingen