112

Voorkomen is beter dan blussen

Foto: Wim Meijer Fotografie

Zomer! Zon, lange dagen en… barbecueën! Op de eerste zomerse dagen worden de barbecues afgestoft en aangestoken. Helaas gaat dat soms wel eens mis, ontstaat er brand of lopen mensen brandwonden op. En ook binnenshuis liggen gevaren op de loer. Monica van Vliet van de Veiligheidsregio Kennemerland geeft tips.

Monica van Vliet geeft als senior medewerker brandveiligheid voorlichting over, inderdaad, brandveiligheid. Met de zomer voor de deur is de eerste vraag natuurlijk: waar moeten mensen op letten als ze gaan barbecueën? Monica: “Het is heel belangrijk om afstand te houden. Dat geldt natuurlijk helemaal voor kinderen. Die zijn nieuwsgierig en willen van dichtbij kijken. En als het gaat regenen, zet je barbecue dan niet binnen, dan kan er brand ontstaan. Daar komt koolmonoxide bij vrij en dat is heel giftig.”

Voorkomen
Er zijn verschillende soorten barbecues: elektrisch, op gas en met briketten. Monica: “De ene barbecue is niet veiliger dan de andere. Het ligt eraan hoe je ermee omgaat. Voor welke je ook kiest; een barbecue is een verbrandingstoestel en dat geeft dus kans op een (ongecontroleerde) brand. Om dat te voorkomen, kun je gelukkig zelf veel doen. Zet de barbecue bijvoorbeeld op veilige afstand van schuttingen, heggen, (party)tenten, tuinmeubels enzovoort. Verplaats de barbecue niet als deze aan is. Houd naast kinderen ook huisdieren uit de buurt van de barbecue.

“Als je vindt dat het te lang duurt voordat de kolen gloeien, gooi dan nooit spiritus op de barbecue. Dat is levensgevaarlijk. Het is een vluchtige stof en zelfs met een klein vonkje krijg je al een enorme steekvlam. Neem de tijd om de barbecue goed aan te maken en gebruik aanmaakblokjes. En zorg dat je een blusmiddel in de buurt hebt, bijvoorbeeld een emmer zand. Om jezelf te beschermen tegen spatten en vonken is het slim om niet met ontbloot bovenlijf te barbecueën. Draag een schort of kleren die niet makkelijk in brand vliegen. Als je klaar bent met het genieten van een veilige barbecue, gooi de kolen dan niet in de afvalbak. Ze smeulen nog heel lang na. Wil je zeker weten dat het vuur uitgaat, gooi er dan zand overheen en laat de barbecue staan.”

Binnen
Brand ontstaat natuurlijk niet alleen bij de BBQ. Ook binnenshuis liggen de risico’s van brand op de loer. De top 3 oorzaken bij woningbrand zijn roken, koken en elektrische apparaten. Monica: “Roken is voor de hand liggend. Dan ben je al met vuur bezig. Bij koken moet je zorgen dat je geen pan op het vuur laat staan zonder dat je erop let. Ook moet je letten op ovenwanten die vlam kunnen vatten als je een pan oppakt. Een keukenrol die te dicht bij het gas staat en in brand vliegt, kan ook brand veroorzaken. Gebruik apparaten veilig. Een raar verhaal is bijvoorbeeld je broek nog even drogen in de magnetron. Daar is de magnetron niet voor. Wat we ook zien is dat er te veel apparaten op een elektriciteitsgroep worden aangesloten”.

Preventie
Gelukkig kunnen mensen zelf veel doen om brand te voorkomen. Monica van Vliet: “Check altijd voor je naar bed gaat of er geen opladers of stekkers in de stopcontacten zitten. Rookmelders redden levens. Hang dus rookmelders op en test deze regelmatig. Zorg dat er werkende batterijen inzitten. Er zijn ook rookmelders met een vaste batterij. Die gaan tien jaar mee. Gekoppelde rookmelders zijn rookmelders die tegelijk afgaan. Als er beneden brand uitbreekt, gaat ook boven de rookmelder af. Als er ’s nachts brand uitbreekt en je hebt geen rookmelder, word je niet wakker. Als je slaapt, slaapt je neus ook. Het kan al snel te laat zijn. Houd de binnendeuren gesloten als je gaat slapen. Rook verspreidt zich heel snel. Als de deur dicht is, houdt deze de rook even tegen. Tegen mensen met kinderen zeg ik: bespreek met elkaar wat je gaat doen als er brand uitbreekt. Wie neemt de kinderen mee? Wie de huisdieren? Wat is de vluchtroute? Kortom: maak een vluchtplan.”

Wat te doen bij brand?
Monica: “Zorg dat je uit de rook blijft en ga nooit richting de rook. Blijf laag, vlucht naar buiten en doe de voordeur achter je dicht. Het heel belangrijk dat je weet wat je moet doen. Mensen raken in paniek bij brand. Met rookontwikkeling zie je niets meer. Je raakt gedesoriënteerd. Daarom is het belangrijk om je vluchtplan te oefenen. Laat al je spullen liggen. Je hebt geen tijd om je telefoon te pakken. Naar buiten is het devies. Ga vooral geen dingen verzamelen die je dierbaar zijn. Bij een woningbrand heb je maar drie minuten de tijd om te vluchten. De meubels van tegenwoordig veroorzaken heel veel rook. Verzamel je gezin, ga naar buiten en doe de deur dicht. Ook als je je sleutel niet bij je hebt. De brandweer komt echt wel binnen.”

Cookieinstellingen